Ga naar hoofdinhoud

Hoe kies ik de juiste werkschoenen?

Werken met metaal is werken met extreme hitte en zware machines en materialen. Hoge risico’s dus voor uw medewerkers. Daarom is het belangrijk om de juiste werkschoenen te kiezen, maar waar moet je op letten? In deze expertblog noem ik drie belangrijke aandachtspunten.

  1. Hittebestendig

Wie werkt met hitte, moet werkschoenen dragen die hiertegen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan vlamvertragende veters van Kevlar, vonkbestendige tongen, olie- en zuurbestendige zolen van nitril rubber en bovenwerk met dubbel gestikt hittebestendig garen. Zorg dat werknemers die met hitte werken, schoenen met hittebestendige rubberzolen dragen. Zogeheten HRO-gecertificeerde werkschoenen zijn tot 300 graden 1-2 minuten hittebestendig.

Voor lassers zijn er specifieke lasschoenen of laarzen, die met brandwerend garen in elkaar zijn gezet en waar een flap over de sluiting van de veters zit. De modellen Bata PWR 328, Bata Defender en de Emma Vulcanus zijn bijvoorbeeld specifiek voor laswerkzaamheden ontwikkeld.

‘Let op de toepassing’

  1. Voldoende grip

Uitglijden, vallen en struikelen zijn belangrijke oorzaken van ziekteverzuim. Ook hier geldt dus weer: kies de juiste werkschoen voor de juiste omstandigheden. De vloer kan bijvoorbeeld erg glad worden als er gewerkt wordt met minerale oliën, zoals bij slijpen en staalkrullen. Hiervoor is een TPU-zool geschikt. Dit is een harde, extra slijtvaste zool.

Bij laswerkzaamheden of werken met vloeibare hete metalen is juist een rubberzool weer wenselijk. Kijk bij de aanschaf van een werkschoen in ieder geval ook naar de veiligheidsklasse. Schoenen met klasse S2 en S3 zijn geschikt voor de metaalindustrie, waarbij S3 betekent dat de schoenen ook een antislipprofiel en een ondoordringbare tussenzool hebben.

‘Kijk naar de veiligheidsklasse’

  1. Comfortabel

Behalve de veiligheid van de werkschoen is natuurlijk ook het comfort belangrijk. Een juiste pasvorm is nodig om klachten te voorkomen. Te klein is natuurlijk niet goed, maar ook te groot niet: de voet gaat dan schuiven in de schoen en dat kan ook weer klachten geven én warmere voeten. De juiste lengte en breedte is van groot belang voor comfort van de voet en vermindering van klachten bij lange werkdagen. Merken als Emma en Bata bieden verschillende breedtematen aan. Vergeet ook de sokken niet! Er zijn speciale, extra warme sokken, of sokken die zweetlucht verminderen.

‘Juiste lengte en breedte.
Vergeet ook de sokken niet’

En tot slot: realiseer u dat niet elke medewerker dezelfde schoen nodig heeft. Magazijnmedewerkers of opzichters kunnen mogelijk weer beter uit de voeten met andere schoenen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Kijk dan eens op proforto.nl.

 

Meer over Claudia Stienstra
Claudia Stienstra is werkzaam bij de klantenservice van Proforto, een webshop gespecialiseerd in bedrijfskleding. Als klantadviseur beantwoordt zij de meest uiteenlopende vragen en staat zij dagelijks professionals te woord.

Deze expertblog is tot stand gekomen in samenwerking met Proforto

Eén reactie op “Hoe kies ik de juiste werkschoenen?

  • Helemaal eens mee! De juiste werkschoenen zorgen voor een veiligheid en comfort. De grip vooral speelt een grote rol, er kan overal sprake zijn van bewuste of onbewuste slipgevaar. Veiligheid dient dus altijd op de primaire plaats te komen staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven