Ga naar hoofdinhoud

‘Goed draadsnijden’ volgens Dormer Pramet

Johan Bodin:

Tappen is een van de meest veeleisende en uitdagende machinale bewerkingen. Johan Bodin, productmanager voor draadsnijden bij Dormer Pramet, beantwoordt enkele vragen over de tappen van het bedrijf, de belangrijkste uitdagingen van machinebankwerkers en de opties waaruit eindgebruikers kunnen kiezen.

Schroefdraad wordt meestal in de laatste fase van het productieproces gemaakt en daarom is het de taak van de operator om ervoor te zorgen dat het proces bedrijfszeker verloopt en goed wordt afgerond. De kwaliteit van de draad en de tolerantie moeten constant zijn en het proces dienst bij voorkeur zonder onderbrekingen te verlopen bij optimale standtijd van de tap.

Shark tap (blauwe ring).

Wat zijn de verschillende tapontwerpen?

Bodin: “Er zijn verschillende tapontwerpen, waarvan de meestgebruikte de rechte spaangroef is. Het ontwerp is geschikt voor het aanbrengen van doorlopende of blinde gaten in de meeste materialen, met name staal en gietijzer. Tappen met schilaansnijding worden aanbevolen voor het draadsnijden van doorlopende gaten, aangezien ze een rechte, ondiepe spaangroef bezitten met een punt die is ontwikkeld om de spanen naar voren toe af te voeren.”

“Daarnaast zijn er tappen met gespiraliseerde spaangroeven waarbij de spanen naar achteren uit het gat komen, weg van het werkstukmateriaal. Daarom worden ze hoofdzakelijk gebruikt voor het draadsnijden in blinde gaten. Een minder vaak voorkomend maar toch belangrijk deel van ons draadprogramma zijn de tappen zonder spaangroeven, de zogenoemde roltappen en de draadfrezen.”

In welke basismaterialen worden de tappen aangeboden?

Bodin: “Ons brede aanbod van snelstaal-tappen (high speed steel, oftewel HSS) en snijmoeren is geschikt voor een scala aan algemene toepassingen, handmatig of machinaal. Alle veelgebruikte draadvormen zijn beschikbaar met een rechte spaangroef, schilaansnijding en gespiraliseerde spaangroef.”

“Bovendien is ons populaire Shark Line-programma van materiaalspecifieke tappen gemaakt van snelstaal met kobalttoevoeging (HSS-E-PM). Dit biedt geoptimaliseerde geometrieën voor hoge prestaties bij het draadsnijden in roestvast staal, staal, gietijzer en non-ferrometalen.”

Shark Line tappen.

“Volhardmetalen tappen bieden de hoogste mate van productiviteit in harde en schurende materialen tot 63 HRC. Het uiterst stabiele ontwerp zorgt voor minder kans op tapbreuk en optimale procesbetrouwbaarheid. Onze tappen zijn beschikbaar in allerlei uitvoeringen met rechte- en zonder spaangroef, of met interne koeling voor optimale spaanafvoer bij het draadsnijden in kortspanende materialen.”            

Wat zijn roltappen?

Bodin: “Roltappen vormen draad door het materiaal plastisch te vervormen in plaats van in het materiaal te snijden. Dit betekent dat er geen spanen vrijkomen en dat het op deze manier gevormde draad sterker is. Deze tap kan worden gebruikt voor het aanbrengen van blinde en doorlopende gaten in de meeste materiaalsoorten, waaronder staal tot 1200 N/mm². Dit maakt ze uiterst veelzijdig.”

Roltappen.

“Een belangrijk voordeel van roltappen is hun uiterst stabiele ontwerp. Dit zorgt voor een kleiner risico op breken en grotere dimensionale nauwkeurigheid. Dit is van essentieel belang bij toepassingen waar een betrouwbare en beproefde optie nodig is.”

“De aansnijding bepaalt de draaddiepte en het type bewerking. Standaard-roltappen met een aansnijvorm C zijn universeel voor het tappen van doorlopende gaten en blinde gaten waarbij de draad niet tot p de bodem hoeft te worden getapt (tot maximaal 3xD diep). Een aansnijvorm E heeft een aansnijlengte van 1,5-2 mm gangen, daarmee kan bijna tot op de bodem van een gat worden getapt.”

Johan Bodin: “Draadfrezen is een zeer nauwkeurige draadsnijoptie voor grotere diameters voor CNC-machines.

“Roltappen met inwendige koeling via radiale uitgangen en smeergroeven bevorderen de levensduur van de gereedschappen en de proceszekerheid. Het smeermiddel wordt precies op het punt geleverd waar de krachten en de wrijving het hoogst zijn.”

Waarom is draadfrezen onderdeel van het tappenprogramma?

Bodin: “Draadfrezen is in ons draadsnijprogramma geclassificeerd omdat dit een zeer nauwkeurige draadsnijoptie voor grotere diameters biedt voor CNC-machines. Het assortiment van Dormer Pramet omvat de draadvormen M, MF, UNC, UNF, G en NPT.”

Hardmetalen draadfrezen (foto’s: Dormer Pramet).

“Ze bieden allemaal een hoge mate aan betrouwbaarheid, stabiliteit en oppervlaktekwaliteit. Ook zijn ze zeer veelzijdig, want dezelfde frees kan worden gebruikt voor praktisch alle werkstukmaterialen, inclusief gehard staal, roestvast staal en moeilijk te bewerken legeringen.”

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven