Schroefdraadfrezen met wisselplaten alternatief voor snelstalen tappen • Metaal Magazine
Artikel

Voor het frezen van schroefdraad in de ogen van
harpsluitingen heeft Van Beest in Sliedrecht het draadtappen vervangen door
schroefdraadfrezen. De oude tapmachine kan de deur uit. Bijkomend voordeel: de
twee nieuwe bewerkingscentra en de bijbehorende robots kunnen manarm
werken.

Pakweg 1100 °C. Bij deze zinderende temperatuur krijgt het staal in de productiehallen van Van Beest door middel van omvormen de gewenste productvorm. Aan een inductief voorverhitte staaf wordt bijvoorbeeld in een horizontale smeedpers een grote zeskantkop gestuikt.   Ook indrukwekkend is het warm-matrijssmeden van ogen van sluitingen gevolgd door het roodgloeiend in de omega- of U-vorm buigen van deze sluitingen. We praten over harp- en D-sluitingen; hét eigen product van Van Beest. Van Beest verwerkt jaarlijks bijna 6000 ton staal via het smeedproces.   Van Beest heeft een productielijn met een tweetal bewerkingscentra en een groot aantal robots. De bewerkingscentra worden ingezet voor nafrezen van gesmede boringen en het schroefdraadfrezen. De robots verzorgen de handling van producten. In vergelijking met het schroefdraadtappen op een tapmachine is het schroefdraadfrezen een manarme productie.
Van Beest brengt de sluitingen onder de naam Green Pin op de markt.  Er zijn twee uitvoeringen: harp- en D-sluitingen. Een harpsluiting heeft in vergelijking met een D-sluiting een meer hoefijzer- of omega-achtige vorm. Verder kan een gebruiker kiezen uit een borstbout- of een moerboutsluiting. Het verschil is dat bij de eerste uitvoering het oog van de sluiting is voorzien van een schroefdraad. Een moerbout-uitvoering heeft twee doorlopende gaten.   Het tappen van bijvoorbeeld een 2,75” draad in het oog van een borstboutsluiting een stevige opgave is. Van Beest werkt met veredeld materiaal dat na het smeden, harden en ontlaten een hardheid heeft van 39 HRC. Als je daar met een tap van ongeveer 70 mm ingaat, heb je een gigantisch koppel nodig. De tapmachine die nu ingezet wordt voor het snijden van de draad, is een omgebouwde, conventionele draaibank.
Het draadsnijden met grote tappen is een gevoelig verspaningsproces.  Regelmatig breken tappen af of de tanden van een tap breken uit. Gevolg van variaties die optreden in het aandrijfkoppel. Het is niet gemakkelijk om een grote tap regelmatig te laten snijden. Bovendien zijn de schommelingen in het aandrijfkoppel terug te vinden als fouten in het schroefdraadoppervlak.
Grote tappen zijn ook dure gereedschappen waarvan de beschikbaarheid op de markt niet altijd gewaarborgd is. Daarom maakt Van Beest de tappen boven de twee inch zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven