Nonsens • Metaal Magazine
Artikel

Nonsens

3D-printen wordt momenteel als non plus ultra in de schijnwerpers gezet. Duitse beursorganisatoren vechten elkaar de markt uit om evenementen te organiseren en vaktijdschrift- en zelfs dagbladjournalisten schrijven zich de vingers helemaal blauw. Van die laatste groep kun je in elk geval zeggen dat ze er helemaal niets van begrijpen. Wat een onzin wordt er aan het krantenpapier toevertrouwd. De klassieke maakindustrie zou op de laatste benen lopen en iedereen zal binnenkort zelf aan de slag gaan met een Hema-printertje. Grote nonsens. Hoe kan 3D-printen bijvoorbeeld ooit een alternatief zijn voor een plaatstalen product dat in een onbemande massafabricage uit een snij- en volgstempel komt? Ik noem maar een dwarsstraat. En als je niet weet wat een volg- en snijstempel is, moet je niet willen schrijven over productietechniek.

Even een stapje terug. Additive manufacturing, of noem het opgroeien, is op de keeper beschouwd een bekende productietechniek. In het dorp waar ik opgegroeid ben, deed de smid met een hand-laselektrode al aan oplassen. Jaren later heb ik meer ingenieuze varianten gezien met ruimtelijk 3D-oplassen met zesassige robots. Polyesterbouw is ook een voorbeeld van een groeitechniek. Al laminerend met matjes, hars en een dubbeltjesroller groeit een composiet-werkstuk. Het stonk een beetje, maar daar gaat het nu niet om. Met wat fantasie kun je zelfs meercomponentenspuitgieten van kunststoffen een opgroeitechniek noemen. Door het roteren of schuiven van matrijsdelen groeit het vormstuk in de matrijs.

Dus er is niets nieuws onder de zon? Toch wel! Maar wat is er nu dan anders? Voor de metaalbranche volgens mij de integratie of de combinatie van additieve technieken met bekende, klassieke metaalbewerkingtechnieken. Er komen bijvoorbeeld hybride machines die lasersinteren of –oplassen in één opspanning kunnen combineren met vijfassig-hogesnelheidsfrezen. Dankzij de mogelijkheden van de huidige machinebesturingen kan dit prima functioneren. Het is dus maakbaar. Of het allemaal ook economisch haalbaar is? Dat zal de komende jaren blijken. Early adopters als lucht- en ruimtevaart presenteren al schitterende toepassingen.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven