Knoppendrukkers • Metaal Magazine
Artikel

Knoppendrukkers

Een, ook voor mij, verrassende conclusie van communicatiewetenschapper Alexander van Deursen van de Universiteit Twente is dat ouderen die de techniek van internetten beheersen, inhoudelijk hun weg op het web beter vinden dan jongeren.

Het blijkt dat jongeren wél meer knoppenkennis hebben, maar zoals de onderzoeker zegt, ´´de inhoudelijk gerelateerde vaardigheden blijven achter op die van de ouderen´´. Als Silver Surfer zal ik de komende tijd met veel vals plezier dit citaat bij junior-knoppendrukkers op het bordje leggen. Met het elke dag invullen van ‘wie wat waar’ op je Hyves ben je dus geen genie! Ook al is je oma overtuigd van wel! De grootste verschillen bij alle soorten vaardigheden zijn echter waar te nemen tussen lager en hoger opgeleiden. En het eindoordeel van het onderzoek is eigenlijk dat het niveau van internetvaardigheden zorgwekkend is.

 

Geen mooi perspectief voor 2011. Wie is immers niet actief met Twitter, LinkedIn, Flickr, YouTube, Facebook, Blogger enzovoort? Of zou daar actief moeten zijn? Ook zakelijk. Of beter gezegd: juist zakelijk. Marketingdeskundigen zijn van mening dat een merk dat de social media slecht als pr-tool gebruikt de boot gaat missen. Bovendien zal de mondiale e-commerce dit jaar met 19% groeien. Uiteraard met de consumentenmarkt voorop, maar dit zal niet aan de zakelijke afzetmarkten voorbijgaan.

 

Het belang groeit dus in hoog tempo. Maar wel een kanttekening. De banken willen ons doen geloven dat de waarde van Twitter in een half jaar verdubbeld is. Dat is natuurlijk enorme flauwekul. Een volgende internetzeepbel dient zich aan. Er staan al weer Nina’s met de duimen omhoog klaar om volop te cashen over onze ruggen. En wij trappen er met zijn allen weer in, omdat, zoals blijkt, zelfs onze basisvaardigheden niet in orde zijn.

 

Reinold Tomberg

r.tomberg@eisma.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven