Ga naar hoofdinhoud

Tekort aan technici

Algemene informatie

Datum
donderdag 16 mei t/m vrijdag 17 mei 2013
Locatie
Veldhoven

Jaarlijkse Netwerkbijeenkomst KKBL 2013 met thema “Tekort aan technici. Noodklok of loos alarm?” Donderdag 16 mei 2013 in ‘techniekHuys te Veldhoven

 

VELDHOVEN – Tijdens deze bijeenkomst van de Kenniskring Brabant/Limburg wordt het steeds nijpender tekort aan technici vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Deze invalshoeken worden door drie sprekers elk vanuit hun eigen achtergrond en expertise toegelicht; respectievelijk Jos van Erp van Holland Hightech, Frans van Kalmthout, vicevoorzitter College van Bestuur Avans en Harry Verhoeven, directeur ‘techniekHuys zullen hun licht over deze materie laten schijnen.

 

Thema: Tekort aan technici: noodklok of loos alarm?

Datum: donderdag 16 mei 2013 van 13.00 tot ca. 17.45 uur.

Locatie: ‘techniekHuys, De Run 4250, 5503 LL Veldhoven

De bijeenkomst vindt plaats in het techniekHuys te Veldhoven. In deze stimulerende omgeving komen ambacht, techniek en onderwijs samen. Zo ook tijdens de netwerkbijeenkomst, waarbij de verhalen van de keynote sprekers afgewisseld zullen worden met ambachtelijk uit te voeren workshops. Het techniekHuys staat onder de bezielende leiding van Harry Verhoeven, die als laatste spreker van de dag zijn eigen visie op onderwijs en ambacht zal geven.

Programma:

13.00: Ontvangst

13.30: Opening door Stefan Kuipers, voorzitter KKBL

13.35: Spreker 1: Jos van Erp, Program Director Holland Hightech

Titel lezing: Het tekort aan technici: over de mismatch arbeidsmarkt-opleiding en zinvol opleiden.

Nederland is in een crisis, de wereld om ons heen trouwens ook. Veel mensen verliezen hun baan. Zeer tragisch. Maar wat echt niet meer kan is dat we 500.000 werkzoekenden hebben in Nederland, terwijl de technologische industrie de komende jaren meer dan 150.000 mensen tekort heeft.
We vinden korte termijn oplossingen door mensen van over de grens tijdelijk naar ons toe te halen. Maar deze oplossing maskeert slechts het tekort aan eigen kweek. Oplossingen zullen dus structureler van aard moeten zijn. En dat begint bij zinvol opleiden: onderwijs waar bedrijven en opleidingsinstituten elkaar versterken.

14.00: Workshop 1: probleemstelling vertalen naar een ontwerp

14.45: Pauze

15.00: Spreker 2: Frans van Kalmthout, vicevoorzitter College van Bestuur Avans

Titel lezing: Aantrekkingskracht binnen de driehoek studenten, nderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Het tekort aan high-technici, de kant van het onderwijs en regionaal kennisbeleid.

Onderwerpen die voorbij zullen komen:
– de herstructureringsoperatie van het hoger technisch onderwijs, die recent bestuurlijk is geaccordeerd en die in 2015 haar effect moet hebben.
– het meer flexibel maken, en daardoor aantrekkelijker, van het HTO, bijvoorbeeld door de introductie van minoren (half jaar programma’s)
– het aantrekkelijker maken van het hto door keuzeroutes in de vorm van minoren met behoud van de eindkwaliteit van de bachelor opleiding.
– het betrekken van de bedrijven bij het daadwerkelijk invullen van onderdelen van het onderwijs en bij het verlenen van onderzoeksopdrachten.

15.25: Workshop 2: realisatie van het ontwerp

16.15: Spreker 3: Harry Verhoeven, directeur ‘techniekHuys

Titel lezing: Hightech is allemaal leuk en aardig, maar het begint bij de basis: het ambacht. Vakmanschap blijft nog steeds meesterschap.

Harry Verhoeven is de bedenker en ontwikkelaar van het `techniekHuys in Veldhoven, een belevingscentrum waar opleidingen en arbeidsmarkt bij elkaar zijn gebracht.

17.15: Kenniscafé: Onder het genot van een drankje en een hapje met elkaar napraten

Voor meer informatie over de KKBL en de Netwerkbijeenkomst: www.kkbl.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven