Technology for Health • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Technology for Health

Algemene informatie

Datum
dinsdag 6 oktober t/m woensdag 7 oktober 2015
Locatie
Den Bosch

Technology for Health presenteert alle ontwikkelingen onder één dak

 

Een veelheid aan technologieën voor toepassing in de gezondheidszorg

 

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden ongekende mogelijkheden voor de gezondheidszorg. Detectie van ziekten wordt preciezer, artsen kunnen beter werken, patiënten herstellen sneller door minimaal-invasieve operaties en relatief simpele technologie zorgt met thuismeting voor minder terugval. Technology for Health maakt deze ontwikkelingen inzichtelijk met de combinatie van vakbeurs en congres. Op 6 en 7 oktober vindt de achtste editie plaats in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Organisator Mikrocentrum rekent op 75 exposanten die uiteenlopende technieken, toepassingen en andere aspecten van de gezondheidszorg bestrijken. De naar verwachting 1.000 bezoekers vertegenwoordigen onder meer industrie, (gezondheids)zorg, wetenschap, handels- en distributiekanalen, zakelijke dienstverlening, investeerders/financiers, zorgverzekeraars en overheid.

 

Technologieën

Technology for Health bestrijkt een breed scala aan technologieën voor de gezondheidszorg. Zo worden technologieën als elektronica en mechanica belicht, maar ook microsysteemtechnologie en fotonicatoepassingen, zoals glasvezeltechnologie. Met die technologie was Diamond Kimberlit al eerder present op Technology for Health. “Bezoekers waren verrast over onze mogelijkheden met glasvezeltechnologie”, vertelt General Manager Eric de Leeuw. “Met onze steriliseerbare glasvezelconnectoren hebben we zeker meerwaarde voor de gezondheidszorg. Bij ons werkt het als ‘de wet van Sinterklaas’: als je niet precies zegt wat je wilt hebben, dan krijg je iets anders. Wij denken mee met de klant voor een optimaal product.”

 

Toepassingsgebieden

De breedte aan technologieën kent een breed spectrum aan toepassingen binnen de gezondheidszorg. In een wetenschappelijke context binnen de life sciences, maar industrieel liggen er ook kansen. Een innovatief matrijsontwerp kan bijvoorbeeld bijdragen aan de behandeling van een oogaandoening met hoogwaardige pincetten. De inzet van ICT biedt natuurlijk ook perspectief; zo biedt E-Health volop mogelijkheden voor preventie en monitoring. Pijn is een belangrijk aangrijpingspunt voor veel toepassingen. Diagnostiek wordt bijvoorbeeld sneller en pijnlozer door inzet van een handheld digitale USB-microscoop. Pijnbestrijding is een actueel onderwerp waar onder meer KeyTec Netherlands zich mee presenteert. “Wij zijn sterk in mechanische onderdelen, assemblage, testen en het verpakken van een product”, vertelt businessmanager Nico Berendsen. “Een voorbeeld is een pijnbestrijdingsapparaat voor TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie, red.), waarbij door middel van spanning, via elektrodes op de huid, zenuwen gedesoriënteerd raken. Dit is een product dat KeyTec produceert voor Philips.“

Kortom, technologieën met toepassing in cure, care en self-care en bijpassende disciplines komen aan bod tijdens Technology for Health.

 

Eisen

Naast de verschillende technologieën en toepassingen krijgen ook andere (gebruiks)aspecten aandacht, zowel op de vakbeurs als tijdens het congres. Zo is de werkzaamheid van veel medische systemen afhankelijk van goede software, voor een groot deel embedded software. Die software mag natuurlijk geen fouten maken en moet zeer stabiel zijn. Design van apparatuur en een gebruiksvriendelijke user interface kunnen een grote bijdrage leveren aan sneller en veiliger werken. Binnen de gezondheidszorg gelden daarnaast nog allerlei specifieke eisen waaraan moet worden voldaan.

 

Luisteren naar eindgebruiker

Op de beursvloer van Technology for Health domineert technologie, maar die is pas succesvol als goed wordt geluisterd naar de eindgebruiker, benadrukt beursmanager Saskia Baeten. Nico Berendsen van KeyTec Netherlands valt haar bij: “Wij praten zelf vaak met opdrachtgevers en niet direct met de eindgebruiker. Dit is een unieke mogelijkheid om, naast potentiële klanten, wel met eindgebruikers in contact te komen.” Baeten vervolgt: “Het is daarom geen ‘technology push’ event, maar een samenkomst van bedrijven die de eindmarkt al goed kennen. Maar ook bedrijven met technologie die al succesvol wordt toegepast in andere sectoren en mogelijkheden binnen de gezondheidszorg heeft, kunnen op deze vakbeurs hun innovativiteit een impuls geven en leren van andere, ervaren bedrijven.”

 

Congres

De organisatie van Technology for Health luistert zelf ook naar de ‘eindgebruiker’. Met als gevolg dat vorig jaar de vakbeurs een duidelijker rol heeft gekregen binnen het evenement. “We wilden de balans tussen vakbeurs en congres meer gelijk trekken”, verklaart Baeten. Dit jaar zullen beide onderdelen weer een gelijkwaardige rol spelen. Het Technology for Health congres wordt nu voor het eerst ingevuld door vier partijen met een schat aan kennis en een relevante achterban, te weten FME Life Sciences & Health, Health Valley, Medtech Partners en Pontes Medical. Zij zullen diverse onderwerpen aan bod laten komen, waaronder technologische ontwikkelingen (zoals rondom acute beroerte) en innovatiekansen. Die kansen komen voort uit een enquête onder medische professionals; een voorbeeld is het door vroegdiagnostiek voorkomen van complicaties in het ziekenhuis. Ook is er aandacht voor alles wat komt kijken bij het op de markt brengen van innovaties. Het programma is opgezet vanuit een vraaggestuurde aanpak.

Naast het congres zijn er exposantenlezingen en is er een onafhankelijke track met onderwerpen als biomaterialen, 3D-printen en embedded software. In de track is ook ruimte voor workshops voor het management van bedrijven met als hoofddoel triggeren en getriggerd worden door inzichten te delen op een specifiek onderwerp.

 

Netwerken

Behalve vakbeurs en congres is Technology for Health natuurlijk ook een netwerkbijeenkomst, zegt Saskia Baeten tot slot. “Er is volop gelegenheid om te netwerken en nieuwe mensen te ontmoeten. Een waardevol evenement dus, en gratis te bezoeken.”

 

 

Technology for Health

Onafhankelijk kenniscentrum Mikrocentrum uit Eindhoven organiseert Technology for Health dit jaar voor de achtste keer. De combinatie van vakbeurs en congres vindt plaats op dinsdag 6 en woensdag 7 oktober 2015 in Congrescentrum 1931, Brabanthallen, Den Bosch. Het gratis toegankelijke event is bedoeld voor professionals werkzaam in organisaties die zich bezighouden met technologie voor toepassing in de gezondheidszorg en daarbij aansluitende disciplines. Bezoekers komen uit zowel de industrie als de gezondheidszorg, wetenschap, overheid en zakelijke dienstverlening.

Het lezingenprogramma telt meer dan veertig bijdragen van onafhankelijke experts en exposanten.

Mikrocentrum verwacht 75 exposanten, binnen onderstaand profiel:

 • fabrikanten en leveranciers van apparaten, componenten en/of modules
 • productontwikkelaars
 • materiaalleveranciers
 • ingenieursbureaus
 • (embedded) softwarebedrijven
 • ontwerpbureaus
 • systeemintegratoren
 • research- en kenniscentra
 • zakelijke dienstverlening rond kwaliteit & validatie, wet- & regelgeving, octrooien & patenten, subsidie- & stimuleringsregelingen en financiering
 • opleidingscentra
 • overheden

 

www.technologyforhealth.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven