Algemene informatie
- Datum
- dinsdag 8 mei t/m woensdag 9 mei 2012
- Locatie
- Eindhoven
Safety Event 2012: van re-engineering tot cybercriminaliteit
Op 8 mei a.s. organiseert Mybusinessmedia voor de derde maal het Engineering Event: Safety. Tijdens deze dag, die weer wordt gehouden in het Evoluon te Eindhoven, staan onder andere centraal de effecten van re-engineering op CE-markering, de securityaspecten van veiligheidssystemen, CE-markering van constructies en de import/export van veilige machines. Dagvoorzitter tijdens het event is weer Paul Hoogerkamp.
Het ochtendprogramma omvat drie lezingen over uiteenlopende actuele onderwerpen. Allereerst de consequenties van het re-engineeren van machines voor CE-markering. In veel productiebedrijven worden oudere machines voorzien van een nieuwe besturing en daarbij gekoppeld met andere nieuwe en bestaande productiemiddelen. Wanneer moet het productiebedrijf de veranderde machine CE-markeren en wat zijn de technische consequenties van het re-engineeren van bestaande machines? Dat zijn enkele van de vragen die Nick de With in zijn lezing zal beantwoorden.
Een aspect dat in de industrie steeds actueler wordt is dat van de veiligheid van onze veiligheidssystemen. Hoe bestand zijn deze systemen tegen softwareonheil in de vorm van virussen, wormen, Trojaanse paarde, kortweg cybercriminaliteit? Rob Hulsebos, industrieel netwerk expert, gaat in op de gevaren van cybersabotage voor de industrie en op de mogelijkheden om veiligheidssystemen cyberveilig te maken.
Over de achtergronden van de norm NEN-EN 1090-1, waarin de eisen voor het vaststellen van de conformiteit van constructieve stalen en aluminium constructieonderdelen, ofwel de CE-markering, zijn geregeld, wordt ingegaan door Bert van Beek.
Het middagprogramma omvat drie learnshops van anderhalf uur waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden de diepte wordt ingegaan. Dit keer is gekozen voor: – Risicobeoordeling in de praktijk aan de hand van een verpakkingslijn (Paul Hoogerkamp);
– Bewust afwijken van normen, kan dat zo maar? (Martijn Drost, NC 341018/Pilz Nederland en Michael Gerrits, Van Diepen Van der Kroef Advocaten) en
– Veilige machines importeren/exporteren (Jan Gerrits, TCPM).
Safety-doctors
Net als de vorige edities van het Safety Event is ook dit keer in het programma ruimte gecreëerd voor de speciale Safety-doctor sessies. Hierbij worden weer de van tevoren door event-bezoekers ingediende vragen uitgebreid beantwoord en toegelicht door de Safety-doctors. Safety-doctor dit jaar zijn:
Paul Hoogerkamp, Mecid; Nick de With, Fusacon; Martijn Drost, NC 341018/Pilz Nederland; Michael Gerrits, Van Diepen Van der Kroef Advocaten; Jan Gerrits, TCPM; Bert van Beek, Telford Consult; Rob Hulsebos, Enode; Bert Stap, ESV-Groep en Harry Krosse, D & F.
Ochtendprogramma
Re-engineering en machineveiligheid
Nick de With, Fusacon B.V.
In veel productiebedrijven worden oudere machines voorzien van een nieuwe besturing en daarbij soms gekoppeld met andere nieuwe en bestaande productiemiddelen. Wanneer moet het productiebedrijf de veranderde machine CE-markeren? Wat zijn de technische consequenties van het re-engineeren van bestaande machines.
Securityaspecten van veiligheidssystemen
Rob Hulsebos, Enode B.V.
Veiligheidsfuncties worden steeds vaker gerealiseerd in safety-PLC’s met speciale I/O en eventueel een veiligheidsnetwerk. Voorzien deze veiligheidscomponenten echter ook in de beveiliging tegen softwareonheil in de vorm van virussen, wormen, Trojaanse paarden en andere creaties van hackers? Met andere woorden hoe veilig zijn onze veiligheidssystemen eigenlijk?
CE-markering van constructies
Bert van Beek, Telford Consult B.V.
In de norm NEN-EN 1090-1 zijn de eisen voor CE-markering van constructieve stalen en aluminium onderdelen geregeld. Na het aflopen van de overgangsperiode van deze norm zal de CE-markering voor alle constructieve stalen en aluminium constructies en onderdelen verplicht zijn. Wat zijn de achtergronden, wat houdt het in en wat zijn de valkuilen?
Middagprogramma
Parallelle learnshops
1: Risicobeoordeling in de praktijk
Paul Hoogerkamp, Mecid B.V.
Aan de hand van de verschillende onderdelen van een verpakkingslijn wordt duidelijk gemaakt hoe een risicobeoordeling moet worden uitgevoerd. Hoe bepaal je daarna welke risicoreducerende maatregelen je moet nemen? Hoe weet je wanneer je genoeg hebt gedaan? Waar op te letten bij samengestelde machines?
2: Bewust afwijken van normen, kan dat zo maar?
Martijn Drost, NC 341018/Pilz Nederland en Michael Gerrits, Van Diepen Van der Kroef Advocaten
Toepassingen van een norm is vrijwillig: Maar wat als u van de norm af wilt wijken, omdat de norm eisen stelt die met een goede risicobeoordeling te ondervangen zijn? Of wanneer bepaalde eisen uit de norm misschien niet relevant zijn voor uw situatie? Of wanneer uw opdrachtgever deze eisen niet accepteert? Aan de hand van een case worden de praktische aspecten en de juridische kanten toegelicht.
3: Veilige machines importeren/exporteren
Jan Gerrits, TCPM
Om geïmporteerde machines te laten voldoen aan de Europese richtlijnen zijn aanpassingen nodig. Hoe moet een importerend Nederlands bedrijf daarmee omgaan? Hoe moet een exporterende machinebouwer omgaan met internationale eisen, zoals die gelden in bijvoorbeeld China, USA of Japan. Welke extra eisen stellen USA/Canada aan de elektrische veiligheid, kabeltypen, elektrische componenten.
Afsluiting
Trends in besturingstechnische veiligheidsnormen (PL en SIL)
Paul Hoogerkamp, Mecid B.V.
Het laatste nieuws over het samengaan van EN-ISO 13849-1 (PL) en EN 62061 (SIL) en een visie op de verdere ontwikkelingen op dit gebied.
Voor aanmelding en uitgebreide informatie kijk op:
www.engineersonline.nl/safetyevent/programma.html