Ga naar hoofdinhoud

Noordwest-Europaconferentie

Algemene informatie

Datum
vrijdag 23 november t/m zaterdag 24 november 2012
Locatie
Hamburg (D)

Conferentie over kansen in Duitsland en Scandinavië

 

Experts en ondernemers uit zes landen zullen tijdens de eerste Noordwest-Europaconferentie op vrijdag 23 november 2012 in Hamburg gezamenlijk de toekomst van Nederland, Duitsland en Scandinavië bediscussiëren. Voor het eerst nodigen vijf Duitse handelskamers in het buitenland en de Kamer van Koophandel Hamburg deelnemers uit de regio tussen Amsterdam en Helsinki uit voor een gemeenschappelijke gedachten- en kennisuitwisseling.

Scandinavië zou als voorbeeld voor Nederland kunnen fungeren, meent Thomas Hoyer, voorzitter van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag. “Op veel vragen die voor ons actueel zijn, hebben de landen uit het Noorden al de eerste antwoorden gevonden”, aldus Hoyer. “Thema’s als duurzame energie, groeiende mobiliteit en megatrends zoals individualisering en verstedelijking kunnen we alleen gezamenlijk oplossen. Tegelijkertijd creëren deze trends veel zakelijke mogelijkheden, mits we leren om beter samen te werken.” De Noordwest-Europaconferentie biedt een unieke kans om internationale netwerken op te bouwen en een overzicht te krijgen van actuele ontwikkelingen.

Gastspreker Hans-Werner Sinn, voorzitter van het internationaal gerenommeerde ifo-instituut voor economisch onderzoek uit München, gaat tijdens de conferentie in op de belangrijke trends van de wereldeconomie en zal hierbij speciaal de nadruk leggen op Nederland, Duitsland, Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken. “Daar ligt het toekomstige centrum van Europa dat door vergelijkbare ontwikkelingen en interesses wordt gevormd”, zegt Hoyer. In drie workshops zullen experts uit zes landen de discussie aangaan met de deelnemers. Vragen die daarbij aan bod komen zijn onder andere: Hoe gaan we om met de groeiende toename van goederenverkeer en handel? Welke oplossingen zijn er voor de veranderingen in de energiebranche? Verplaatsen de industriecentra zich naar het Noorden waar wind en water voorhanden zijn? Wat betekent dit voor de industriële vestigingsplaats Duitsland en de kansen voor Nederlandse bedrijven?

Één van de workshops richt zich volledig op grensoverschrijdende megatrends: Hoe zullen onze steden er in de toekomst uitzien? Hoe zullen mensen consumeren? Waar hechten klanten over 20 jaar waarde aan? “Ook op dit gebied hebben de Scandinaviërs een voorsprong”, meent Hoyer. De Denen bediscussiëren al openlijk de verhoging van de pensionleeftijd naar 70 jaar, Noorwegen heeft het geboortecijfer omhoog weten te stuwen en in Zweden laten projecten als de natuurstad Malmö zien hoe leven en milieu wederzijds een betere aansluiting kunnen vinden.

“Op hun beurt bieden ook Nederland en Duitsland uitstekende oplossingen voor logistiek en duurzame energie”, aldus Hoyer. Voor aanbieders uit Scandinavië is het daarom bijzonder interessant om contact te zoeken met Nederlandse ondernemingen en op deze wijze mogelijke marktkansen te verkennen. “Juist Noord-Duitsland en de Nederlandse grensregio zullen goed kunnen profiteren van een dichter netwerk”, zegt Hoyer, zelf afkomstig uit Hamburg. De locatie voor de eerste Noordwest-Europaconferentie is daarom een logische keuze.

Aanmelding voor de Noordwest-Europaconferentie is per direct online mogelijk via www.ahk-nordwesteuropa.de. De conferentie zal plaatsvinden in de Handelskammer Hamburg. De voertaal is Duits, waarbij er een simultane vertaling in het Engels wordt aangeboden. Deelname is kosteloos.

INFO
Noordwest-Europaconferentie
Handelskammer Hamburg
Vrijdag, 23 november 2012, 13-18 uur
https://www.ahk-nordwesteuropa.de/en/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven