Ga naar hoofdinhoud

Masterclass additive manufacturing

Algemene informatie

Datum
vrijdag 21 juni t/m zaterdag 22 juni 2013
Locatie
Brussel (B)

Masterclass – Vier experts in additive manufacturing brengen state of the art – 21 juni 2013

 

Tijdens deze masterclass bieden vier gerenommeerde internationale experts in added manufacturing, onder leiding van Terry Wohlers (auteur van “The Wohlers report”), een mondiale state of the art rond de opportuniteiten van additive manufacturing voor de industrie, vandaag en morgen. Alle lezingen zijn in het Engels.


Na een diepgaande introductie tot additive manufacturing (AM) komen niet alleen de stand van zaken van de technologie vandaag en de verwachtingen voor de toekomst aan bod, maar ook voorbeelden uit de voornaamste sectoren en de belangrijkste toepassingen. Op het event worden verder ook nieuwe businessmodellen voorgesteld op basis van methoden uit AM. Ook de rol van IP in AM, nu en in de toekomst zal worden belicht.

Doelpubliek zijn managers en beslissingnemers, eerder dan primaire en secundaire gebruikers van AM.

Presentaties

Additive Manufacturing State of the Industry
Terry Wohlers, dè wereldautoriteit op het vlak van AM, is consultant en directeur bij Wohlers Associates, Inc. (VSA)

Steeds meer ondernemingen passen additive manufacturing en 3D-printen toe voor de productie van onderdelen voor finale producten. Bedrijven die producten maken voor lucht- en ruimtevaart, genees- of tandheelkunde of ook voor consumenten veranderen radicaal de manier waarop ze complexe stukken en assemblages ontwerpen en fabriceren. Start-ups zijn pioniers bij uitstek in nieuwe businesses en businessmodellen die de manier waarop we over manufacturing denken voorgoed kunnen veranderen. Tegelijk onderzoeken overheidsagentschappen en grote organisaties over de hele wereld manieren om de opname van de technologie te versnellen.

The Merging of Creative Design and Engineering
Dr. Olaf Diegel is eigenaar en ontwerper bij het bedrijf ODD Guitars en professor aan Massey University (Nieuw Zeeland)

In de nabije toekomst zal additive manufacturing een duidelijk effect hebben op hoe we producten bestellen, ontwerpen en fabriceren. Het zal een impact op de maatschappij hebben en op hoe we leven en zaken doen. De technologie heeft ook een nooit eerder geziene golf aan innovatie teweeg gebracht. Als onderdeel van deze trend is het belangrijk verder te kijken dan engineering-aspecten van additive manufacturing en te overwegen hoe we AM creatiever kunnen inzetten. Diegel zal daarom ook dieper ingaan op redenen waarom we ingenieurs moeten aanmoedigen nauwer samen te werken met professionele kunstenaars en innovatoren van buiten de ingenieurswereld om zo hun innovatiepotentieel uit te breiden.

Intellectual Property in Additive Manufacturing
William J. Cass is partner bij het toonaangevende IP-bureau Cantor Colburn LLP (VSA)

Intellectuele eigendom (intellectual property, IP) is een belangrijke component in de ontwikkeling van nieuwe producten en uitvindingen in verband met additive manufacturing. De IP-rechten bepalen van een nieuw ontwerp of een nieuwe methode aan het begin van een project is een kritische stap. Cass zal de trends in IP overlopen zoals ze van toepassing zijn in AM en innovatieve technieken, om de voordelen van het beschermen van investeringen in IP zo groot mogelijk te maken. Cass zal ook potentiële conflictdomeinen en mogelijke beslissingspaden onder de loep nemen.

Additive Manufacturing as enabling technology in EADS
Dr.-Ing. Claudio Dalle Donne is hoofd aan het Technical Capability Centre “Metallic Technologies and Surface Engineering” van EADS Innovation Works (Duitsland)

De belangrijkste AM-technologieën voor metalen onderdelen zijn de poederbedfusieprocessen, waarin poeder selectief gesmolten wordt met een laser- of elektronenstraal. De voornaamste drijfveren voor AM in de lucht- en ruimtevaart zijn het wegvallen van matrijzen en vormen, minder grondstoffen, geometrische flexibiliteit met de hieraan gekoppeld gewichtbesparingen door topologische optimalisatie, doorlooptijdreductie en het laattijdig vastleggen van het ontwerp in vergelijking met gieten en smeden. Kleine complexe stukken, zoals haken en scharnieren, kunnen met AM geproduceerd worden met een potentieel tot gewichtsbesparing. Ook is het mogelijk grote near-net-shape titanium stukken met AM-processen op basis van draad te produceren, wat de verhouding tussen grondstofmateriaal en het gewicht van het onderdeel (‘buy-to-fly’) aanzienlijk verbetert en bewerkingsinspanningen en doorlooptijd reduceert.

Klik hier voor meer informatie over de sprekers.

Praktische inlichtingen

Datum

21 juni 2013 (12u30 – 18u)

Plaats

Marriott Courtyard Brussels
Olympiadenlaan 6
1140 Brussel

Deelnameprijs

  • Sirris- en Agoria-leden: 600 € (excl. BTW)
  • Niet-leden: 1.200 € (excl. BTW)

Inschrijven

U kan zich inschrijven via onderstaande link.

Contactpersoon Sirris: Thierry Dormal, tel. +32 4 361 87 63

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven