Ga naar hoofdinhoud

Crafts Council organiseert week van metaal

Algemene informatie

Datum
zaterdag 27 juni t/m zaterdag 4 juli 2015
Locatie
Ulft

Van 12 juni t/m 20 september staat de Gelderse maakindustrie in de spotlight tijdens het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. De Achterhoek kent een rijke ijzerhistorie. Nog steeds komt er oererts voor waar ijzer uit wordt gewonnen. Van zaterdag 27 juni tot en met zaterdag 4 juli organiseert Crafts Council Nederland een week van inspiratie en verdieping in metaaltechnieken. De week vindt plaats in het ICER, het expertisecentrum voor metaal in Ulft. Publiek en bezoekers kunnen live het maakproces volgen en op 27 en 28 juni is er een ijzerstook met een IJzerwake in de nacht. Locatie:  ICER buitenterrein Hutteweg 32, Ulft. Gratis toegang.

IJzerstook met IJzerwake
Op 27 en 28 juni is er een ijzerstook met een ware IJzerwake in de nacht. Op het buitenterrein van het ICER aan de oude IJssel kunnen bezoekers plaatsnemen rond het vuur waar smid Cees Pronk het oer opstookt en ijzer probeert te winnen. In de nacht, het vuur moet de hele nacht branden, is er een wake. Echte mannen kunnen aanschuiven voor sterke verhalen en muziek rondom het vuur. IJzer wordt gewonnen uit oer(erts) en is nog steeds te vinden in de Achterhoek. De ijzerhoudende grond wordt een etmaal lang gestookt. Dit is één van de geheimen van de smid, het eindresultaat is onvoorspelbaar, evenals de hoeveelheid ijzer die gewonnen wordt.

Programma za 27 en zo 28 juni:
Za 11:00 uur               Meester Cees Pronk begint met het ijzerstoken en vertelt over zijn
werkwijze. De hele dag zal het team aanwezig zijn.
Za 20:00 uur               In de avond begint het festijn echt met vuur, muziek en bier.
Za 24:00 – 9:00 uur     IJzerwake: het ijzer wordt de hele nacht in de gaten gehouden
Zo 11:00 uur               In de ochtend zal Cees Pronk weer uitleg geven over ijzerstoken.
Zo 14:00 uur               Nu wordt het spannend! De oven gaat open en het resultaat wordt
zichtbaar. Hoeveel ijzer is er ontstaan?
Zo 16:00 uur               In de middag wordt er een eindpresentatie gegeven.

Urban Crafts
Het project Urban Crafts van Crafts Council Nederland neemt de ijzergeschiedenis als uitgangspunt voor een week lang intensief werken en bewerken van metaal. Zes jonge makers gaan samen met meesters aan de slag om nieuwe toepassingen te vinden voor traditionele technieken: David Derksen, Jaap Bontekoe, Klaas Kuiken, Marrit Kloen,
Max Hart Nibbrig en Michiel Poelmann. Publiek en bezoekers kunnen live het maakproces volgen en bekijken wat er ontstaat uit de bijzondere samenwerkingen.

IJzererts

In Gelderland wordt van oudsher ijzererts gewonnen en verwerkt. Erts is al vanaf het begin van de IJzertijd van ongekende economische betekenis geweest. Van het zogenaamde Nederlandse ijzeroer zijn door de eeuwen heen miljoenen kubieke meters afgegraven en in heel Europa verhandeld. In de negentiende eeuw waren er in Gelderland ook diverse hoogovens actief.

Oerstoken met Cees Pronk op het ICER-terrein in Ulft
Oerstoken met Cees Pronk op het ICER-terrein in Ulft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven