Constructeursdag • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Constructeursdag

Algemene informatie

Datum
dinsdag 20 november t/m woensdag 21 november 2012
Locatie
Maarssen

Constructeursdag 2012 in het teken van ‘Out of the box’ ontwerpen

 

Vakblad Constructeur bestaat dit jaar 50 jaar en in het kader daarvan wordt op 20 november a.s. de traditie van de Constructeursdag weer nieuw leven ingeblazen. Dit keer hebben we als thema gekozen: ‘Out of the box’ ontwerpen/construeren. Hiervoor is een zestal sprekers bereid gevonden om hun kennis en visie te delen met de bezoekers en ontwerpers/constructeurs te stimuleren om gebaande paden te verlaten en gebruik te maken van de mogelijkheden die bijvoorbeeld nieuwe technologieën op aangrenzende vakgebieden kunnen bieden. Onderwerpen die tijdens deze Constructeursdag 2012 centraal staan variëren van mechatronica en composieten tot PLM, additive manufacturing en lichtgewicht ontwerpen. De Constructeursdag 2012 wordt gehouden in de Fabrique in Maarssen. Dagvoorzitter is Paul Hoogerkamp.

 

Problem shooters

Om een zo groot mogelijke interactie met de bezoekers te krijgen, wordt het event opgeluisterd met zogenoemde Problem shooters. Daartoe zijn naast de zes keynote sprekers nog enkele experts uitgenodigd die tijdens speciale sessies vragen/problemen van bezoekers zullen behandelen. Het gaat daarbij vooral om adviseren, begeleiden en doorverwijzen. De vragen worden vooraf door bezoekers ingediend en verdeeld over de specialisten die daarover op de dag zelf met de vraagsteller in conclaaf gaan. Het staat iedereen vrij om daarbij aan te schuiven. Vragen kunnen betrekking hebben op problemen rond de toepassing van PLM, dan wel composieten, maar kunnen ook gaan over mechatronica, lichtgewicht construeren, verbindingstechnieken of rapid manufacturing. Tijdens de Constructeursdag wordt tevens een bedrijvenmarkt gehouden waar een vijftiental bedrijven demonstreren wat ‘out of the box’ ontwerpen voor hun betekent. Deze bedrijven zijn tevens sponsor van de Constructeursdag 2012. Het gaat om onder andere RFEM, Sick, KTR, ACE, CE Masters, Lenze, EasyFairs, Framo Morat, SEW Eurodrive, Pilz, Smit Kunststoffen en Apem/Voxdale. Kijk voor meer informatie op

www.engineersonline.nl/constructeursdag-2012

 

 

Programma

Opening door dagvoorzitter Paul Hoogerkamp

 

Bart Janssen, TeamDARE, Eindhoven

(Muzikale) inleiding tot de mechatronica

TeamDARE bestaat uit 7 aan de TUE afgestudeerde ingenieurs die hun know how op het gebied van de mechanica, elektronica en informatica hebben gebundeld in hun streven de perfecte muzikale robot te bouwen. Dat ze daarin zijn geslaagd blijkt uit de vele prijzen die ze inmiddels hebben gewonnen. De techniek achter deze muzikale robots, die grotendeels is gebaseerd op mechatronische principes, zal uitgebreid worden toegelicht, Er zal aandacht worden besteed aan hoe moeilijk het is om een robot de juiste akkoordenpartij op een gitaar te laten spelen en om hem de juiste tonen aan een panfluit te laten ontlokken. En dan moet het hele orkest ook nog netjes samenspelen.

 

Henk Jan Pels, fac, Wktb, TU Eindhoven

PLM en de constructeur, liefde op het tweede gezicht?

Henk Jan Pels en PLM, noem het een twee-eenheid. Jarenlang propageert hij de mogelijkheden van PLM voor ontwerpers in zijn columns in de Constructeur. Hij weet hoe complex de invoering en het werken met PLM kan zijn, maar ook kent hij als geen ander de voordelen ervan. Hij hamert erop dat een ontwerper zich meer bewust moet zijn van het belang van goede documentatie. ‘Out of the box’ ontwerpen op zich is dus niet voldoende. Documenteren, itereren, verifiëren zijn onontbeerlijk voor een goed eindresultaat.

 

Jan Peeters, Fibercore, Rotterdam

Van nieuwe bruggen tot nieuwe kansen voor composieten

Fibercore bouwt sinds jaren bruggen met composieten, niet figuurlijk maar letterlijk. En niet alleen bruggen maar dragende constructies. Het bedrijf heeft composiet als serieus constructiemateriaal op de kaart gezet als het gaat om de combinatie van sterkte en stijfheid in combinatie met laag gewicht. Voor oprichter Jan Peeters is out of the box denken dan ook dagelijkse kost. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor ‘zijn’ composieten: van bruggen tot sluisdeuren tot helicopter platformen tot kunstwerken tot …

 

Piet van Rens & Riné Dona, Settels Savenije van Amelsfoort, Eindhoven

“Out of the box thinking” begint in het onderwijs

Vanaf het moment dat we op de kleuterschool leren binnen de lijnen te kleuren, leren we ook ons denken in te kaderen. In het bedrijfsleven is een vorm van management ontstaan, die zich vooral richt op het beheersen van projecten. Daarmee neemt het aantal lijntjes waarbinnen een constructeur moet kleuren dus hand over hand toe. De lijntjes worden nu bepaald door het CAD-systeem, de maaktechniek, de bedrijfscultuur, de uurplanning, het budget, de historie. Deze “kleurdozen” frustreren en leiden tot suboptimale constructies en erger nog, tot suboptimaal functioneren van de constructeur en daarmee tot het verdwijnen van plezier en gedrevenheid bij het construeren.

 

Erik Tempelman, fac. IO, TU Delft

Out of the box ontwerpen: lichtgewicht materialen, lichtgewicht ontwerp?

Erik Tempelman, in 2009 door zijn studenten gekozen tot beste docent van zijn faculteit Industrieel Ontwerpen, onderzoekt de rol van lichtgewicht materialen binnen het lichtgewicht ontwerpen. Hij weet dat de één niet zonder meer een voorwaarde is voor de ander, sterker nog: wie het systematisch doordenkt, ziet dat die rol beslist niet vanzelfsprekend is. Dit biedt tevens een nieuwe blik op lichtgewicht ontwerpen als strategie voor duurzaamheid.

 

Rein van der Mast, Solide, Dordrecht

Additive Manufacturing, een nieuwe uitdaging voor ontwerpers

De onstuimige groei die ‘additive manufacturing’ (AM) – ook wel bekend als ‘3D printing’ – de laatste jaren doormaakt, heeft hoge verwachtingen gewekt voor wat betreft de toepassingsmogelijkheden. AM kan echter uitsluitend tot succes leiden als er voldoende afstemming bestaat met de overige bedrijfsprocessen. Wordt de productontwerper daarmee een ontwerper van sjablonen waarbinnen de individuele eindgebruiker zijn voorkeuren een plaats kan geven? Biedt ‘3D printing’ belangrijke constructieve voordelen, zoals lichtere, sterkere en stijvere constructies? En hoe zit het met de kwaliteit van zulke delen ?

 

www.engineersonline.nl/constructeursdag-2012

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven